Helmien valmistus, lyhyt oppimäärä

Poltintekniikalla valmistettuja helmiä kutsutaan usein myös lamppuhelmiksi,
nimitys tulee menneisyydestä kun lasimestarit sulattivat lasia öljylampuilla.
Lasihelmillä on pitkä historia, egyptiläisten tiedetään tehneen lasihelmiä
n.3000 eaa. Viikinkien jäljiltä suomesta on löytynyt runsaasti lasihelmiä.

 
Teen helmeni polttimella, joka käyttää nestekaasua ja happea. Lasi sulatetaan liekissä ja sulaa lasia kierretään metallipuikolle, joka on dipattu eristeaineeseen. Lasia muokataan pyörittämällä metallipuikkoa liekissä. Käyttämilleni laseille suositeltava työskentely lämpötila on noin 760 astetta. Helmeä voidaan koristella ohuemmilla lasipuikoilla sulattamalla niitä helmen pintaan. Lasia muotoillessa voidaan käyttää apuna grafiitista valmistettuja työvälineitä, metallipuikkoja tai vaikkapa saksia.


Lasipuikot on yleensä 5-7mm halkaisijaltaan ja ostettaessa 30-100cm pitkiä. Paksuimmat lasipuikkoni on 12mm ja täytyy myöntää, että vähän hankalan kokoisia käytössä. Värejä laseista löytyy runsaasti.

Käytän seuraavien valmistajien laadukkaita laseja:

Effetre ja Vettrofond, Italiasta
Lauscha, Saksasta
Creation is messy eli CIM ja Double Helix, Yhdysvalloista

Nämä lasit ovat keskenään yhteensopivia.


Lasihelmien muoto voidaan tehdä myös prässäämällä sitä muotissa. Tekniikka ei ole niin yksinkertainen kuin äkkiseltään luulisi,oikean lasimäärän arvioiminen kuhunkin muottiin vaatii jonkin verran harjoittelua. Litteiden tasakokoisten helmien teossa kuitenkin verrattomia apuvälineitä. Muotissa prässätty helmi voidaan koristella ennen tai jälkeen prässäämisen.

Kun helmi on polttimella tehty valmiiksi se laitetaan uuniin, jonka lämpötila on n. 500 astetta. Helmiä pidetään tässä lämpötilassa jonkin aikaa. Uunissa helmet jäähtyvät hitaasti ja niistä tulee kestäviä.

Helmet otetaan uunista yleensä seuraavana päivänä. Ne laitetaan hetkeksi puikkoineen veteen likoamaan, jonka jälkeen helmi irtoaa suhteellisen helposti metallipuikosta. Vielä pitää puhdistaa reiät ja sitten helmi onkin valmis käyttöön. Puhdistus tehdään yleisimmin pienellä timanttiviilalla. Puhdistus tehdään veden alla pölyämisen välttämiseksi.

Lasihelmien koristelussa voidaan käyttää myös hopea- kulta- ja palladiumfolioita, myös hopealankaa voidaan sulattaa helmen pintaan. Erikokoisia lasimuruja, joita friteiksi kutsutaan voidaan myös käyttää, kunhan ovat muun lasin kanssa yhteensopivia. Emalijauheita on myös saatavana näille laseille sopivina. Tehokeinona voidaan käyttää myös etsausta, jolla saadaan helmen pinnasta kiilto pois. Etsausta varten voidaan myös joitain osia helmestä suojata.

Valmis lasihelmi voi sitten olla vaikka tämän näköinen. Sammakkohelmessä on käytetty frittiä pohjahelmen koristelussa ja sammakko on tehty ohuemmilla lasipuikoilla helmen päälle.


    Jane Myrsky; Lasihelmien valmistus

    Jane Myrsky; Lasihelmien valmistus

    Jane Myrsky; Lasihelmien valmistus

    Jane Myrsky; Lasihelmien valmistus

    Jane Myrsky; Lasihelmien valmistus

    Jane Myrsky; Lasihelmien valmistus